Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

Να μη μείνει κανένας πρόσφυγας στο δρόμο!


Τί έχει γίνει;

Εκατοντάδες προσφυγικές οικογένειες και άτομα απειλούνται με έξωση από τα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και από κοντέινερ των προσφυγικών στρατοπέδων με την αιτιολογία ότι ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν είναι πια “ωφελούμενοι” των προγραμμάτων, χωρίς να έχει ληφθεί καμία πρόνοια για την περαιτέρω στέγασή τους. Οι πρώτοι/ες που απειλούνται είναι όσοι και όσες αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες πριν την 31η Ιουλίου του 2017.

Ποιος ευθύνεται για αυτό;

Ήδη από την αρχή του “προσφυγικού”, το κράτος επέλεξε να μετακυλίσει τις ευθύνες του ως προς την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων στις ΜΚΟ, χωρίς όμως να έχει κανένα σχέδιο για το πώς θα ενταχθούν οι πρόσφυγες αυτοί στην κοινωνία. Έτσι λοιπόν ενώ πολλές ΜΚΟ βρέθηκαν να λαμβάνουν πλουσιοπάροχες χρηματοδοτήσεις από την “μπίζνα του προσφυγικού”, οι πρόσφυγες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι. Βρέθηκαν εξαρτημένοι από τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι ΜΚΟ (σίτιση στέγαση κτλ), χωρίς καμία δυνατότητα όμως να στήσουν οι ίδιοι και οι ίδιες τις ζωές τους στα πόδια τους, αφού δεν υπήρχε ο στοιχειώδης σχεδιασμός για το πώς οι άνθρωποι αυτοί θα βρουν εργασία ή θα μάθουν τη γλώσσα. Και όταν γνωρίζουμε ότι η ανεργία στην Ελλάδα αγγίζει εδώ και χρόνια το 20%, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πόσο δύσκολο είναι για έναν νεοαφιχθέντα πρόσφυγα να βρει δουλειά, ειδικά χωρίς την ύπαρξη κάποιου προγράμματος πχ συμβουλευτικής στην αναζήτηση εργασίας. Αυτό που λέμε είναι λοιπόν απλό: τις ανεπάρκειες των κρατικών πολιτικών (κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης) δε πρέπει σε καμία περίπτωση να τις πληρώσουν οι πρόσφυγες.

για αυτό και
Στηρίζουμε την απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ την Τρίτη 16 Απριλίου  και την συγκέντρωση στις 12.00 στο Μουσείο, 
Καλούμε και συμμετέχουμε στην πορεία την ίδια ημέρα στις 18.30 από Χαυτεία (θα υπάρξει προσυγκέντρωση στις 18.00 στη πλατεία Βικτώριας)

  • ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
  • ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου