Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

2 χρόνια "μυρμήγκι" - Πάρτι*

2 χρόνια λειτουργίας του "μυρμηγκιού"

500 οικογένειες,
17.000 σακούλες με τρόφιμα,
9 αγορές χωρίς μεσάζοντες,
600 εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:30
Επτανήσου 60 & Τενέδου, Αθήνα

*...και όπως πάντα φέρτε μαζί σας και κάτι από:
μακαρόνια, όσπρια, ρύζι,ζάχαρη, γάλα μακράς διάρκειας, αλεύρι, ελαιόλαδο, καφέ


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Μια παράσταση για το Μυρμήγκι! | 26-11

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων και το Δίκτυο Αλληλεγγύης 6ης κοινότητας Αθήνας «Το Μυρμήγκι» σας προσκαλούν στην ειδική παράσταση του θεατρικού έργου του Stefano Massini “Aνεπίδεκτη Διόρθωσης, ένα θεατρικό αφιέρωμα στη μνήμη της Άννα Πολιτκόφσκαγια».

Αντί εισόδου, οι θεατές καλούνται να φέρουν τρόφιμα (ρύζι, όσπρια, αλέυρι, γάλα μακράς διάρκειας, ζάχαρη, τσάι, καφέ) τα οποία θα διανεμηθούν στις 400 οικογένειες που στηρίζει «Το Μυρμήγκι».

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στις 21:00 | Κέντρο Ελέγχου τηλεοράσεων
(ΚΕΤ - Κύπρου 91Α & Σικίνου - Κυψέλη)

Το θεατρικό έργο του ιταλού συγγραφέα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου, με τον ίδιο και την Τάνια Παλαιολόγου να ερμηνεύουν τους ρόλους του σπουδαίου πολιτικού έργου.

«Δε γράφω ούτε σχόλια, ούτε γνώμες, ούτε προσωπικές απόψεις. Πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι ο ρόλος μας δεν είναι να κρίνουμε. Είμαι δημοσιογράφος, όχι δικαστής. Αρκούμαι στο να διηγούμαι τα γεγονότα. Τα γεγονότα όπως συμβαίνουν, όπως είναι.»
Άννα Πολιτκόφσκαγια

Ακολουθώντας τα χνάρια της έρευνας της ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια που δολοφονήθηκε για τα πιστεύω της, ο ιταλός θεατρικός συγγραφέας της νεότερης γενιάς Stefano Massini, ένας από τους πιο δραστήριους και ήδη αναγνωρισμένους θεατρικούς συγγραφείς στη Δυτική Ευρώπη, συνθέτει ένα θεατρικό πάζλ, με αφορμή τα γραπτά, τις συνεντεύξεις της, την ίδια της τη ζωή και την πορεία της προς τον προδιαγεγραμμένο θάνατό της.
Μια ενέδρα των ρώσων στο Κουρτσαλόι της Τσετσενίας, οι συνεντεύξεις της σε έναν ρώσο στρατιώτη, σε έναν τσετσένο γιατρό, στον αρχηγό των ανταρτών στο θέατρο Ντουμπρόβκα στη Μόσχα, σε έναν ανώτατο αξιωματικό στο Χατούνι της Τσετσενίας, η ομηρία στο Μπεσλάν της Οσετίας, η επίσκεψη στο βομβαρδισμένο προαύλιο του προεδρικού μεγάρου στο Γκρόζνι, μια τηλεφωνική συνομιλία με τον γιο της, θραύσματα από γραπτά, σκέψεις και εξομολογήσεις της ρωσίδας δημοσιογράφου, μέσα από την ελλειπτική γραφή του Massini διατρέχουν σαν ένα αλλόκοτο χρονικό τα βήματα που ακολούθησε η Πολιτκόφσκαγια για να βρεθεί απέναντι στον δολοφόνο της.

[Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, κρατήσεις απαραίτητες στο 213.00.40.496 και στο 69.45.34.84.45.]


Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ 10η ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ!



Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ 10η ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

Από τον Ιανουάριο του 2013, “το Μυρμήγκι”, το δίκτυο αλληλεγγύης έκτης δημοτικής κοινότητας Αθήνας, διοργανώνει σε τακτά διαστήματα την Αγορά Αλληλεγγύης «Χωρίς Μεσάζοντες». Στις αγορές αυτές συμμετέχουν παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, μικροκαλλιεργητές και συνεταιρισμοί που διαθέτουν απευθείας στους Κυψελιώτες και τις Κυψελιώτισσες προϊόντα ελεγμένης ποιότητας σε δίκαιη τιμή.

Η Κυψέλη είναι μια γειτονιά της Αθήνας όπου ο αντίκτυπος της κρίσης φαίνεται πολύ έντονα. Η επισιτιστική όψη της κρίσης ειναι εμφανής, η ανεργία έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η φτωχοποιήση της γειτονιάς είναι έντονη.

Τα παζάρια «χωρίς μεσάζοντες» είναι ένας τρόπος να παρέμβουν οι πολίτες στη διαδικασία διάθεσης της τροφής. Σε αυτά ο καταναλωτής μπορεί να έχει πρόσβαση σε ελληνική ποιοτική/ελεγμένη τροφή, αποφεύγοντας την κερδοσκοπία των μεγάλων μεσαζόντων. Είναι ένας τρόπος να αντιδράσουμε με γνώμονα την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή και την αξιοπρέπεια.

Από αυτά τα παζάρια δεν πλήττονται οι μικρές επιχειρήσεις (μανάβικα, μπακάλικα κλπ) αφού και αυτές μπορούν να επωφεληθούν από τα προϊόντα που διακινούνται στις αγορές χωρίς μεσάζοντες. Τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν απευθείας σε επαφή με τους παραγωγούς και να εντάξουν τα προϊόντα τους στα προϊόντα που πουλούν. Οι αγορές χωρίς μεσάζοντες είναι, και θέλουν να ειναι, ανταγωνιστικές με μεγάλες αλυσίδες διακίνησης τροφίμων και τους μεγαλομεσάζοντες.

Στις 2 Νοεμβρίου 2014 είχε προγραμματιστεί η 10η Αγορά Αλληλεγγύης «Χωρίς Μεσάζοντες» του Μυρμηγκιού. Δυστυχώς δεν επιτράπηκε η διεξαγωγή της. Ο δήμος δεν έδωσε άδεια για τη χρήση της πλατείας Κυψέλης, ισχυριζόμενος ότι η αγορά δημιουργεί προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Μας επισήμανε μάλιστα ότι σε περίπτωση πωλήσεων «είναι απαραίτητο να διασφαλίζονται οι νόμιμες διαδικασίες», παραβλέποντας το γεγονός ότι οι παραγωγοί που μετέχουν στις κυριακάτικες αγορές που διοργανώνουμε στην πλατεία Κυψέλης έχουν όλα τα απαιτούμενα παραστατικά για να μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους.

Ο δήμος Αθηναίων γνωρίζει ωστόσο πολύ καλά ότι, αν μέχρι τώρα η λειτουργία των Αγορών σαν τη δική μας έπεφτε σε νομικό κενό, ο νέος νόμος περί «λαϊκών αγορών» ουσιαστικά καταργεί το πλανόδιο εμπόριο, πλήττει παραγωγούς και καταναλωτές, στερώντας τους το δικαίωμα να συναλλάσσονται απευθείας και όχι μέσα από μεσάζοντες, πολυεθνικές και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Οι 9 κυριακάτικες αγορές που διοργανώσαμε μέχρι σήμερα αγκαλιάστηκαν από τους κατοίκους της περιοχής, γι’ αυτό ακριβώς που ήταν: όχι μια φτηνή ―ή «παράνομη»― λαϊκή αγορά αλλά ένα συμμετοχικό εγχείρημα για μια εναλλακτική αγορά, ωφέλιμη τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Οι παρατηρήσεις, οι συστάσεις και τα σχόλια των γειτόνων μάς καθοδηγούν, και τα αιτήματα για τακτικότερη διοργάνωση μας ενθαρρύνουν.

Ζητάμε από το Δήμο Αθηναίων να λάβει υπόψη ότι κι εμείς είμαστε μια τοπική υπαίθρια αγορά, που ζωντανεύει μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Αθήνας, και στην οποία συμμετέχουν μόνο παραγωγοί που διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες και παραστατικά.

Θα προσπαθήσουμε άμεσα να βρούμε τον τρόπο να διοργανώσουμε την επόμενη αγορά χωρίς μεσάζοντες στην πλατεία Κυψέλης. Για να γίνει όμως αυτο ζητάμε και τη δική σας βοήθεια και συμμετοχή. 

Μπορείτε να υπογράψετε ηλεκτρονικά εδώ 

Οι υπογραφές θα δοθούν στον Δήμο Αθηναιών.